Zeytinyağının Faydaları Nelerdir? – Fresh Future Naturel Sızma Zeytinyağları

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağının Faydaları

  • Zeytinyagi cildin nemliliginin korunmasini düzenler, saçi korur.
  • Zararli (LDL) kolesterolü ve trigliseriti düsürür; yararli kolesterolü (HDL) artirir.
  • Ülsere yol açan gastrit asit salgilamasini azaltir.
  • Barsak emilimine yardimci olur.
  • Safra kesesi faaliyetlerine yardimci olur.
  • Tansiyonu düzenler.
  • Safra kesesi tasi olusma olasiligini azaltir.
  • Diyabetiklerde glikoz sekerini düsürür.
  • Pankreas salgilamasini düzenler.
  • Çocuklarin beyin gelisimini ve kemiklerinin güçlenmesini hizlandirir. Basta E vitamini olmak üzere A, D, K vitaminleri içerir.
  • Bu vitaminlerin sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organlarin yaslanmasini geciktirmede etkilidir.
  • Yaslilikta kalsiyum kaybini önler, kemik erimesini engeller.
  • Kalp krizi riskini azaltir.
  • Bagirsak, idrar yollari, safra kesesi enfeksiyonlarinin ve gastritin giderilmesinde etkin olarak kullanilabilir.
  • Yaslilikta kalsiyum kaybini önler, kemik erimesine engel olur.
  • Zeytinyaginin kanseri önlemedeki rolü: “The Archives of Internal Medicine” dergisinde yayinlanan bir çalisma, yüksek oranda zeytinyagi tüketen kadinlarin gögüs kanserine yakalanma riskinin daha az oldugunu göstermistir. New York’ta Buffalo Üniversitesi arastirmacilarinin yürüttügü ayri bir çalismada ise, zeytinyagi gibi bitkisel yaglarda bulunan bir madde olan ß-sitosterol’ün prostat kanser hücrelerinin olusumunu engellemede yardimci olabildigini kanitlamistir. Arastirmacilar ß-sitosterol’ün hücrelerin bölünmemesi emrini veren hücre içi haberlesme sistemini güçlendirdigi, böylece hücre büyümesi kontrolsüz hale gelmeden kanserin engellenebilecegi sonucuna varmislardır.
  • Zeytinyaginin bagirsak kanserine karsi koruyucu özellige sahip oldugu belirlenmistir. Doktorlar zeytinyaginin bagirsak kanserinin baslamasini engellemek için midedeki asitle tepkimeye girdigini kesfetmislerdir.
  • Zeytinyagi yüksek tansiyonun düsürülmesine yardimci olur: “Archives of Internal Medicine” dergisinin 27 Mart 2000 tarihli sayisinda yayinlanan bir çalisma, zeytinyaginin yüksek tansiyona olumlu etkisini bir kez daha vurgulamaktadir.
  • Zeytinyaginin iç organlara yararlari: Zeytinyagi mide asidini azaltarak mideyi gastrit ve ülser gibi hastaliklara karsi korur. Bunun yani sira safra salgisini harekete geçirerek, sindirimin en mükemmel hale gelmesini saglar. Safra kesesinin bosalma islemini düzenler ve safra tasi riskini azaltir. Ayrica içindeki klor sayesinde de böbregin çalismasina yardimci olur ve böylece vücudun atiklardan arinmasini kolaylastirir. Bunlarin yani sira beyin damarlarinin sagligina da olumlu etkisi vardir.
  • Zeytinyagi yaslanmayi önlemeye yardimcidir: Zeytinyaginin içerdigi vitaminler, hücre yenileyici özelliklere sahip olduklari için, yaslilik tedavisinde de kullanilir, cildi besler ve korurlar. Besinlerle beraber bedenimize “serbest radikal” denilen bazi maddeleri de aliriz. Zeytinyagi, basta E vitamini olmak üzere, içerdigi çoksayidaki antioksidan maddeyle bu zararli maddelerin vücudumuzda neden oldugu tahribati önler, hücrelerimizi yeniler, doku ve organlarimizin yaslanmasini geciktirir.
  • Zeytinyagi bazi hastaliklarin olusmasina engel olmakta, bazi hastaliklarin gelisimini de yavaslatmaktadir.
  • Zeytinyagi hücre geçirgenligini ve dolayisiyla insülin duyarligini artirir.
  • Açlik genini uyararak uzun yasami destekler.
  • Romatizmal hastaliklara iyi gelir, agriyi azaltir.
  • Radyasyon/günes etkisini azaltir.
  • Düsük omega 6/omega 3 çoklu doymamis yag asidi oranina ve yüksek omega 9 tekli doymamis yag asidi seviyesine sahiptir. Yani gençlik iksiridir.

    Zeytinyağındaki Vitaminler

  • Bir çorba kasigi zeytinyaginda, 1.6 mgr veya 2.3 IU (uluslararasi birim) miktarinda E vitaminibulunmaktadir.
  • Vitamin K: En zengin K vitamini kaynaklari, yesil yaprakli sebzelerdir. Zeytinyagi gibi bitkisel yaglar, ikinci en önemli kaynaktir.
  • Kalsiyumun tutulmasina yardimci olan antioksidan A vitamini, antirasitik D vitamini, az miktarda fitoserol maddesi, zeytinyaginda bulunur. Ayrica zeytinyaginda bulunan; Kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, magnezyum, demir, bakir, mineraller, kemik gelisimini saglar.